درمان شناختی رفتاری چیست؟
درمان شناختی رفتاری که به اختصار CBT نامیده میشود، یکی از دستاوردهای مهم علم تجربی رواندرمانی در نیمه دوم قرن بیستم و قرن بیست و یکم است.
این درمان به دلیل استقبالی که از سوی متخصصان، درمانگران، پژوهشگران، درمانجویان و عموم مردم از آن شده است، در بیشتر مناطق دنیا همچنان به رشد و توسعه خود ادامه میدهد.
انجمنهای متعدد در سراسر دنیا، دهها کنگره سالانه یا چندسالانه، صدها مجله تخصصی، هزاران کتاب منتشر شده و دهها هزار پژوهشگر، درمانگر و متخصص در این حوزه شاهد این ادعا هستند.
پیام اصلی درمان شناختی رفتاری این است: هرطور که به دنیا نگاه کنیم، هرباوری که داشته باشیم، هر نگرش و اعتقادی که داشته باشیم، روی رفتار و احساسات ما اثر میگذارد.
بنابراین اگر ما باورهای سالم، دقیق و راستین داشته باشیم، نگاه ما به دنیا واقع بینانه است و درنتیجه احساسات و رفتارهای ما نیز متناسب با آن نگاه واقع بینانه است
ولی اگر نگاه ما به دنیا تحریف شده، اشتباه، توأم با قضاوت اشتباه باشد، آنگاه حالمان هم خراب میشود و رفتارمان هم بجای این که متناسب با مشکلات واقعیمان و در جهت حل آنها باشد،
در مسیر تسکین خود و خوب کردن حالمان شکل میگیرد. یک مثال خیلی سادهاش این است: اگر صدای خوردن توپ به پنجره و شکستن شیشه بیاید و من متوجه بشوم شیشه شکسته ناراحت میشوم و فکر میکنم زودتر شیشه را درست کنم؛
ولی اگر فکر کنم دزد آمده، میترسم و اگر فکر کنم این بچههای همسایه برای هزارمین بار به من خسارت زدند، عصبانی میشوم.
در درمان شناختی رفتاری ما سعی میکنیم افکار و باورهای آدمها را بررسی کنیم و مطمئن شویم خطا نیستند.
اگر خطای باور و اعتقاد وجود داشته باشد، درمانگر آن را تصحیح میکند و در نتیجه این فرصت فراهم میشود که حال فرد خوب شود و بتوان رفتارهای سالمتر را به او آموخت.
اگر باور و فکر فرد دقیق باشد، آنگاه وظیفه درمانگر کمک به او برای حل مسایل و مشکلات واقعیاش و نیز مدیریت ناراحتیها، احساسات بد و هیجانهای منفیاش هست.
درمان شناختی رفتاری برای رسیدن به این اهداف به صدها تکنیک و راهبرد اصولی علمی مجهز است.
درمانگران این رویکرد درطول آموزش خود یاد گرفتهاند که چگونه این روش درمان را متناسب با هر درمانجویی با بیشترین کارآمدی بهکار گیرند.
چرا مرکز سگال؟
چرا خوب است در مرکز سگال از این خدمات روانشناختی استفاده کنید؟ مرکز سگال از همان ابتدای بنیانگذاری در سال 1383 با رویکرد شناختی رفتاری آغاز بکار کرده
و همچنان درتلاش بوده تا به علمیترین شکل ممکن خدمات خود را ارائه دهد. تقریباً تمامی کادر کنونی سگال دارای مدرک دکترای تخصصی روانشناسی و یا روانپزشکی هستند.
تمامی همکاران بهطور تخصصی در حوزه درمان شناختی رفتاری و تحت سوپرویژن بالینی مستقیم تعلیم دیدهاند. همه آنها دارای پروانه و مجوز کار از نظام روانشناسی و مشاوره ایران هستند.
همه همکاران تجربه سالها کار بالینی علمی را دارند. بسیاری از آنها خود پژوهشگر، مولف و مترجم کتابهای تخصصی، و برگزارکننده کارگاهها و دورههای آموزشی هستند.
همکاران سگال، آموزشهای تکمیلی خود در این حوزه را با شرکت در کنگرههای داخلی و بینالمللی، مطالعه کتابهای روز رشته، مقالهخوانی و شرکت در دورههای آموزشی فراتر از دانشگاه همچنان ادامه میدهند.
نکته دیگری که سگال را متفاوت میکند این است که مجموعه سگال به شکل یک اکوسیستم تعریف شده است
که بخش آموزش، پژوهش، انتشارات، رسانه و خدمات آن درهم تنیدهاند.
به این ترتیب درحالی که سگال همواره به آموزش و تربیت درمانگران میپردازد، از میان همین درمانگران تعلیم دیده، کادر کارشناسی خود را برمیگزیندو بهترینهای همین کادر به تربیت درمانگران جوان بیشتری میپردازند.
چرا درمان شناختی رفتاری؟
در حال حاضر بیشتر از 200 رویکرد رواندرمانی در جهان وجود دارد که همه آنها مدعی کارآمدی هستند.
یک رویکرد درمانی باید سه شاخص علمی را داشته باشد: نخست، با رعایت موازین پژوهش علمی نشان دهد که دریافت این نوع درمان بهتر از درمان نگرفتن و یا دریافت درمانهای مشابه است.
دوم، باید با شواهد علمی پژوهشی نشان داده شود عموم درمانگران با دریافت آموزش کافی قادر به اجرای این روش رواندرمانی و پیاده کردن تکنیکهای آن هستند.
سوم باید شواهدی وجود داشته باشد که نشان بدهد هزینههای این روش درمانی مقرون بهصرفه است.
درمانهای شناختی رفتاری در مقایسه با سایر روشها و رویکردها دارای بیشترین پشتوانه پژوهشی در هر سه شاخص فوق هستند و به همین دلیل است
در بیشتر نقاط دنیا نظامهای سلامت این روش درمان را برای اکثر مشکلات و اختلالات قبول دارند.
افزون بردلایل علمی فوق درمان شناختی رفتاری با فرهنگ ایرانی به خوبی منطبق است و پژوهشهای فرهنگی انجام شده دراین حوزه سازگاری این رویکرد با فرهنگ ایرانی را نشان میدهد.
نزد کدام درمانگر مرکز بروم؟
درمان شناختی رفتاری از تنوع بسیاری برخوردار است و به همین علت هم هریک از درمانگران این رویکرد در حوزههای یا حوزههای محدودی تبحر دارند.
تقسیم مراجعین درمیان رواندرمانگران سگال نیز با همین رویکرد انجام میشود. هنگامی که شما برای تعیین قرار ملاقات تماس میگیرید، همکاران با پرسیدن سؤالاتی مناسبترین درمانگر از تیم سگال را به شما معرفی میکنند.
اختلالات اضطرابی چه هستند؟
انسانها مجهز به اضطراب هستند تا بتوانند از خودشان درمقابل تهدید و خطر مراقبت کنند.
به بیان دیگر اضطراب یک نشانه خوب برای مراقبت از خود هست ولی متأسفانه بسیاری از اوقات این نشانه خوب و دقیق عمل نمیکند و ما در شرایطی مضطرب میشویم که نباید بشویم، و بخاطر اضطرابمان رفتارهایی نشان میدهیم که نباید نشان دهیم.
انواع رفتارهایی که در قبال اضطراب نشان میدهیم، انواع اختلالات اضطرابی را میسازند.
وقتی کسی جلوی دیگران مضطرب میشود و یا نگران است که درباره او چه قضاوتی میشود، دچار اضطراب اجتماعی است.
افرادی که اضطراب اجتماعی دارند بشدت نگران این هستند که درمقابل دیگران چگونه بهنظر میرسند و دیگران چه نظری درمورد آنها دارند؟
مبادا شرمنده شوند و یا به شیوه ای نادرست حرف بزنند یا غذا بخورند و یا رفتار کنند.
گاهی اضطراب خود را در شکل منتشر خود نشان میدهد. انگار فرد نگران همه کس و همه چیز است و دایم درحال اندیشیدن به مشکلات و مصایبی است که ممکن است
برای خودش یا عزیزانش اتفاق بیافتد. مبادا که … وای اگر که …. این حال را اختلال اضطراب منتشر مینامیم.
گاهی اضطراب براساس ترس از حیوان و یا شرایطی خاص شکل میگیرد. مثلا ترس از آسانسور، خون، بلندی، فضای بسته، هواپیما و … این وضعیت را فوبی خاص مینامیم.
اضطراب میتواند بعد از ضربههای روانی هم ایجاد شود. افرادی که دچار ضربه روانی میشوند مثلا قربانی تجاوز، دزدی، آتشسوزی، زلزله، آدم دزدی یا … میشوند هم دچار اختلال استرس بعد از ضربه روانی میشوند. این افراد هم سطح بالای اضطراب، حساسیت، و علایمی دیگر را نشان میدهند.
اختلالات اضطرابی گسترهای وسیعتر از مثالهای فوق را دارند. ولی خوشبختانه درمانهای شناختی رفتاری میتوانند بخشی از ناراحتی افراد مبتلا به این اختلالات را برطرف کنند.
اختلالات خلقی چیست؟
خلق یعنی حالت عاطفی نسبتاً پایدار ما. بنابراین خلق افسرده یعنی غمی که دوامدار است و خلق شیدا یعنی سرخوشی، برانگیختگی، و مانیای نسبتاً دوامدار.
وقتی خلقی بهم میریزد، بدلیل دوامدار بودنش، زندگی فرد را مختل میکند. شایعترین اختلال خلقی، افسردگی است.
افسردگی یعنی غم و لذت نبردنی که درجان فرد نشسته و تمام زندگیاش را تحت تأثیر قرار داده است. بیشترین بار و خسارت در میان اختلالات روانی را افسردگی به جوامع وارد میکند.
فرد افسرده غمگین است، خود را منزوی میکند، انرژی روانی ندارد، حافظه و توجهاش مختل میشود، اشتها، خواب و تمایلات جنسیاش تحت تأثیر افسردگی تغییر میکند و افکار مرگ و خودکشی فعال میشوند. درمان شناختی رفتاری راهکارهای خود را برای کمک به این افراد دارد.
اختلال شخصیت یعنی چه؟
بسیاری از مشکلات روانی، بیشتر از هرکس خود فرد را در رنج و عذاب قرار میدهند. اما گروهی از اختلالات روانی هستند که اطرافیان فرد مبتلا را به شدت تحت تأثیر قرار میدهند.
معمولاً کسانی که دچار آسیبهای گسترده شخصیتی هستند، بدلیل آسیبپذیر و شکننده بودنشان، سپری شخصیتی اطراف خود میکشند،
آنها با استفاده از این سپر اجازه نمیدهند اطرافیان آسیبپذیری آنها را ببینند. اما جنس این سپر به گونهای است که به اطرافیان و روابط فرد بشدت صدمه میزند ضمن این که واقعاً هم این سپر توانایی محافظت از فرد دربرابر خشم، ترس، غم، افکار و باورهایش را ندارد.
بسته به این که جنس این سپر دفاعی چیست، با انواع اختلالات شخصیت روبرو هستیم. برای مثال کسانی که دچار اختلال شخصیت خودشیفته هستند با بزرگ نمایاندن خویش و تحقیر دیگران از خود مراقبت میکنند و همین امر منجر به مشکلات بینفردی فراوان برای آنها میشود.
گروه دیگری از اختلالات شخصیت کسانی هستند که به دلیل اختلال وسواس فکری عملی، بسیار نسبت به خود و دیگران سختگیر، دارای استانداردهای بالای دستنایافتنی، ریزبین، انعطافناپذیر و منتقد هستند.
همین خصلتها رابطه آنها با دیگران را خراب میکند، درحالیکه این خصیصهها حال خودشان را هم چندان خوب نمیکند. چندین اختلال شخصیت دیگر هم وجود دارد که موضوع درمان شناختی رفتاری قرار میگیرند.
کدام مشکلات همسران در این مرکز پذیرش میشوند؟
همیشه کسانی که برای مشاوره و رواندرمانی به ما مراجعه میکنند، دچار یک اختلال روانی نیستند.
خیلی وقتها افراد به ما مراجعه میکنند زیرا به مشکلاتی در زندگیشان برمیخورند که برای حل آنها به کمک احتیاج دارند. رایجترین این نوع مراجعه، همسران هستند.
طی سالهای گذشته، همسران بهدلایل مختلف به ما مراجعه کردهاند. مشکلاتی در ابراز عشق، تربیت فرزندان، مدیریت زندگی، ارتباط با خانواده همسر، عبور از زخمها و خاطرات تلخ گذشته، حل اختلاف، پرخاشگری، تفاوتهای شخصیتی، خیانت و موارد دیگری از این دست علت مراجعه به ما بوده است.
درمان شناختی رفتاری برای مقابله با این مشکلات راهحلها و تکنیکهایی پیشنهاد میدهد که ما آنها را به افراد ارائه میدهیم. در تیم سگال افرادی متخصص زوجدرمانی و مشاوره همسران وجود دارند.
آیا برای مشکلات من با اطرافیانم راه حلی وجود دارد؟
مشکلات آدمها فقط مختص به درون خودشان نیست. بسیاری از افراد در ارتباط با اطرافیان و بخصوص در روابط نزدیک دچار مشکل و چالش میشوند.
برقراری ارتباط درست، حفظ رابطه بینفردی سالم، مقابله با چالشها در ارتباط و رابطه، مستلزم مهارت است.
بخشی از خدماتی که در این مرکز ارائه میشود، به مهارتهای ارتباط و روابط بینفردی باز میگردد.
آیا مشاوره و آموزش پیش از ازدواج لازم است؟
یکی از مهمترین تکالیف رشدی هر انسان، تشکیل خانواده و حفظ آن است. بنیان خانواده، پیوند اولیه همسران است.
ما در شرایطی این پیوند را برقرار میکنیم، که در این زمینه هیچ آموزشی ندیدهایم. همچنین در شرایطی این پیوند را برقرار میکنیم
که طرف مشورت ما فقط احساسمان نسبت به فرد مقابل، توصیهها و مشاوره دوستان و خانواده، و تأثیر رسانهها بوده است.
در روانشناسی پژوهشهای گستردهای در خصوص ملاکهای انتخاب صحیح و نیز مهارتهای لازم برای حفظ رابطه همسران انجام شده و دست ما پراست از ابزارهای کمکی برای انتخاب درست و آموزشهای اصولی برای شروع خوب و ادامه یک رابطه سالم. همکاران مرکز سگال آمادهاند تا این مهارتها را در اختیار مراجعان مرکز قرار بدهند.